Aleksandra Gąbka - Dietetyka kliniczna

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu: licencjat, dietetyk kliniczny. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach: magister, dietetyk

kliniczny, psychodietetyk. Dodatkowo podczas swojej kariery zawodowej odbywałam liczne staże podczas praktyk m.in. w Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu skupiając się na pracy klinicznej, a także podczas stażu w Madrycie na Universidad CEU San Pablo Madrid – skupiając się na pracy naukowej. Do tej pory łączę pracę kliniczną z obserwacjami naukowymi.

Posiadam kilkuletnie doświadczenie kliniczne w indywidualnej pracy z pacjentami zarówno w Przychodni Specjalistycznej USK we Wrocławiu, jak i praktyce prywatnej.

Staram się także rozwijać pracę badawczą. Aktualnie jestem w trakcie przygotowań pracy doktorskiej w zakresie dietoterapii zaburzeń gospodarki węglowodanowej: LIDIA (Lowering Inflammation Process in Diabetes.

Pasjonuje mnie odkrywanie wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. O swojej pasji w oparciu o EBM opowiadam także prowadząc szkolenia w zakresie profilaktyki zdrowia dla pracowników korporacji.

Rozumiem i obserwuję, z jakimi trudnościami borykają się moi pacjenci, jakie elementy zdrowego stylu życia są najtrudniejsze. Wykorzystując narzędzia z zakresu psychodietetyki pomagam przełożyć teorię na praktykę.

Wyznaję zasadę, że nasze ciało (soma) jest nierozerwalnie połączone z psyche.

Dlatego dążę, aby podejście żywieniowe mogło być wspierające nie tylko dla organizmu w
zakresie fizjologii, ale także dla dobrostanu psychicznego.

Leczone choroby, problemy zdrowotne:

  • zespół metaboliczny,
  • otyłość,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD),
  • cukrzyca typu 1 i 2,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • insulinooporność,
  • hipoglikemia reaktywna,
  • niedoczynność tarczycy,
  • hiperlipidemie,
  • dna moczanowa,
  • GERD,
  • IBS,
  • SIBO/IMO